vineri, 4 octombrie 2013

Almette...dupa o reteta secreta, originala...


     Uite asa a ajuns batrana branza frecata cu verdeata si ceapa, ce era nelipsita de la mesele festive de pe vremea lu' nea Nicu, o "specialitate de brânză produsă după o reţetă tradiţională din zona Alpilor" la 7 lei suta de grame (si nici macar nu stii sigur daca nu contine si vre-un derivat al petrolului).
     Cei care au copii stiu cum e sa-ti urle ala micu: "VREAU ALMETTE!!!", "PUNE MAI MUUUULT!!!", samd. Si daca nu stiai ce sa mai manaci pe la micul dejun, asta-i solutia care te scoate din incurcatura vre-o cateva dimineti si-ti aduce aminte de gustul copilariei .
     Eu fac saptamanal crema de branza pe care pot s-o tin la frigider cateva zile bune. Reteta dupa cum stii e extrem de simpla, ai nevoie doar de:
  • branza dulce de vaci - exact cata doresti
  • intre una si cateva linguri de smantana - in functie de ce consistenta astepti sa obtii
  • verdeata - ce ai prin casa: marar, patrunjel, ceapa, gogosar, etc
  • altele - usturoi, hrean, ansoa, somon afumat, rosii uscate etc.
  • sare - dupa gust
  • piper, nucsoara, boia, chimen, chilli, etc.
  • 1 lingura ulei de masline foarte virgin
 Amesteci branza de vaci cu smantana si amestecul de ingrediente preferat si asta-i tot. Ai totusi grija sa nu exagerezi amestecand prea multe arome, adauga treptat gustand la fiecare pas. Verdeata poti sa o toci la cutit sau mai simplu le pui in robotul de bucatarie si apoi le amesteci cu branza. Pentru copii, dupa ce dau verdeata la robot, pun si branza peste si "blenduiesc" pana iese o crema fina, ca almette, fara cocoloase (cu toate ca mie-mi place sa simt ceapa si branza).
 Ce variante am incercat eu si mi-au placut:
  • marar, patrunjel, ceapa si gogosar
  • marar, chimen si ceapa
  • ceapa, boia si nucsoara
  • patrunjel, rosii uscate si usturoi
  •  marar si somon afumat
  • marar, patrunjel, ceapa si ansoa
La toate variantele au ca baza branza dulce de vaca, smantana, ulei de masline, sare, piper
Spor!

Pont -> daca esti din Bucuresti viziteaza in piata de cartier sectorul "sibieni de Ilfov" si vei gasi cu siguranta branza dulce de vaca foarte buna (nu lua fara s-o gusti inainte). Daca esti din provincie e mai bine pentru ca poti gasi mult mai usor branza "home made" cum ar zice francezul

Un comentariu: