vineri, 27 septembrie 2013

Pate de ficat in stil Dragos

    Cum orice zi incepe cu o dimineata, m-am gandit sa-ncep si eu cu o reteta pentru micul dejun. Fiind un mare fan al pateului de ficat, inca de mic am inceput sa-mi prepar propriile retete, imbunatatindu-le de la o incercare la alta si ajungand in final la prezenta varianta perfect tartinabila imediat ce o scoti din frigider. Dupa preparare il poti pastra in caserola la frigider cateva zile fara sa-si schimbe gustul sau culoarea.  Acestea fiind spuse, sa trecem la reteta:
  • 700-800g ficat pui sau curcan
  • 2 cepe mari
  • 2-3 linguri de ulei (daca-i de masline cu atat mai bine)
  • 50g unt de masa
  • 50ml coniac
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 1 lingura de margarina tartinabila
  • 1 lingura sanatoasa de mustar
  • sare si piper dupa gust
     Pune ceapa taiata bucati mai mari in uleiul si untul incins; caleste-o 2-3 minute (pana se-nmoaie putin) dupa care adauga ficatul spalat si lasa-l ca fiarba inabusit aproximativ 20 min (intepati ficatul din cand in cand cu furculita, iar cand din gaurile facute de furculita iese lichid clar, e gata)


     Inainte cu 3-4 minute de a fi gata adauga coniacul dupa care amesteca si pune inapoi capacul. Dupa ce ficateii s-au gatit lasa-i vre-o 10 minute sa se racoreasca in tigaia fara capac. Cauta prin dulap robotul de bucatarie si pune in el ficatul cu ceapa scurse de zeama plus mustarul, margarina, zeama de lamaie, sare si piper.
     "Blenduieste" apoi gusta, asezoneaza sau mai pune o parte din zeama ramasa daca e nevoie si iar "blenduieste" pana iese atat de fin cat iti doresti.


     ..si gata, pune-l in caserola la frigider


     Pont -> poti adauga la "blenduire" si ierburile care-ti plac: patrunjel, leurda, etc.

11 comentarii:

  1. La multe retete postate si multi vizitatori iti doresc. Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  2. hmmm pare delicios. reteta ta pare cea mai buna solutie pentru redescoperirea gustului pateului din copilarie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Eu nu am pus dar daca incerci, adauga-l la gatit cu ceapa (sfatul meu). Mie personal nu-mi place aroma de usturoi cu ficat. Iarasi nu recomand sa-l pui crud in preparatul final avand in vedere ca e un fel de mancare recomandat la micul dejun :).
      Oricum pana la urma daca iese ceva comestibil si-ti place, poti sa pui ce doresti.

      Ștergere
  4. dragos legat de partea tartinabila......scoate din start lingura aia de margarina,in loc de zeama de lamaie poti incerca cu coaja de lamaie,un alt lucru incearca si nu mai fierbe ficateii si ceapa,fa totul in tigaie cu unt si putina apa,untul nu-l pune in blender odata cu ficatul,untul il lasi sa se inmoaie si apoi il bati bine si apoi amesteci cu compozitia din blender,renunta la lingurile de ulei.si inca un lucru mareste cantitatea de unt undeva la 350-400g,din cantitatea asta folosesti si la tigaie cand pregatesti ficatul si ceapa.

    am mai auzit ca se foloseste si amidonul dar asta ar insemna sa fierbi pateul sa se poata ingrosa,dar nu ma incanta ideea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da Petrica, dar atunci s-ar numi "Pate de ficat in stil Petros" :)
    Zeama de lamaie pe langa ca echilibreaza gustul pateului conferindu-i putina aciditate, mai previne si oxidarea (nu-si schima culoarea preparatul). Lingura de margarina poti sa o scoti fara probleme -> folosesti mai mult din zeama ramasa.
    Cu cantitatea impresionanta de unt propusa de tine, eu personal nu sunt deacord :)
    De amidon nu mai vorbesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu se spune ca nu esti deacord,ci ca vei incerca si pare interesanta ideea:D

      Ștergere